söndag 24 april 2011

11-04-24 - Hasselnötsparfait

Här kommer äntligen det ombloggade receptet på hasselnötsparfait. Originalreceptet kommer ur en av mammas receptböcker, jag tror att det är en festkokbok från Allt om Mat. Så här:

Stallis hasselnötsparfait
8 personer (som äter som myggor: fyra i verkligheten)

1½ dl hasselnötskärnor (75 g)
4 dl vispgrädde
½ dl kirsch eller vit rom
5 äggulor

¾ dl socker
Garnering: After Eight och vispad grädde

Rosta nötterna i 5-7 minuter i 250° varm ugn. Skaka i kastrull eller gnid med handduk så att det mesta av skalet lossnar. Hacka nötterna ganska fint.

Vispa grädden, inte så hårt. Vispa äggulor och socker i kastrull över sjudande vattenbad tills massan är pösig och börjar tjockna. Flytta genast över till diskho med kallt vatten. Vispa hela tiden tills massan är kall och pösig som äggtoddy.

Vänd varsamt ihop äggmassan med nötter, kirsch och vispad grädde. Frys i ca 5 timmar i en skål på ca 1½ liter (parfait ska ej röras utan frysa stilla). Doppa varsamt i varmt vatten och stjälp upp på fat vid servering. Skär i tårtbitar och garnera.


Hoppa för allt i världen inte över att rosta och skala nötterna. De ändrar helt karaktär vid rostningen, konsistensen blir spröd och smaken nästan lite kolaliknande och det är det som gör hela grejen med den här ljuvliga glassen.

Vidare så ändrade jag lite i receptet: Sockret struntade jag i (jo, äggulorna tjocknar hur fint som helst på egen hand och det går bra att ställa dem direkt på en platta på svag värme bara man vispar flitigt) och vispade istället ner en knapp matsked honung tillsammans med spriten så att den löste upp sig. Funkar säkert utmärkt helt utan sötning också. Sen hade jag ingen kirsch - vad tusan är kirsch egentligen? - och ingen vit rom hemma. Men det går bra med vilken ljus, smaklös sprit som helst; den finns där bara för att ge en mjukare konsistens åt parfaiten när den är fryst. Så jag använde hembränt. Haha.

Parfaiten blir väldigt krämig och len, så att servera med vispad grädde känns lite too much. Bär och mörk choklad blev utmärkt. Och så är den så himla god att det är svårt att låta bli att ta bara en liten bit till ända tills magen står i fyra hörn. värt det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar