söndag 7 november 2010

10-11-07 - The food and me

Idag blev det en kycklinggryta till middag med lite allt möjligt i som jag var sugen på. Smörnöt (butternut squash), minimajs, ingefära och ananas bland annat.

Det har dykt upp en del nya ingredienser i min matlagning på sista tiden, som pumpa, sötpotatis, allehanda rotfrukter, spännande grönsaker och nån gång till och med potatis. Tanken bakom det är en liten fokusändring på hela kost/hälsoplanet. Vi kan kalla den cut the crap.

Bland friska ursprungsbefolkningar världen över kan födointaget variera väldigt mycket, från helt animaliskt (inuiter, masajer) till en stor andel vegetariskt (Kitava, Tokelau), med helt olika fördelning av makronutrienter och ändå samma goda hälsa, helt utan välfärdssjukdomar och övervikt. Vad som är gemensamt för alla dessa folk är mer vad de inte äter: raffinerat socker, spannmål, växtoljor, konserveringsmedel, färgämnen, tillsatser och över huvud taget någon sorts processad mat. (Läs mer om detta på t.ex. WholeHealthSource.) Jag försöker göra lite gemensam sak med dem och plocka bort allt sånt ur min kost, och välja ekologiskt och närodlat i så stor utsträckning som möjligt. Basen är kött, fisk, fågel, ägg, smör, kokosolja, kokosnötter, grönsaker, rotfrukter, bär och nötter. Slutresultatet blir ungefär samma som förut, men med ett lite annat tankesätt. (Lite hårddraget kan man väl säga: köp inget som har en ingrediensförteckning.)

Vi kan ta cashewnötter som exempel: Förr tyckte jag att nja, de är väl inte så jättebra, pga. det höga kolhydratinnehållet (25,9 viktprocent). Men egentligen, kolhydrater förpackade i en naturlig, naturell nöt är knappast det som orsakar alla västvärldens sjukdomar och fetmaepidemi. Nu undviker jag cashewnötter ändå, men för att de är friterade i ospecificerad växtolja proppad med omega-6 och/eller kryddade med nån läskig kryddblandning full av glutamat eller jästextrakt. De helt naturella osaltade nötterna äter jag gärna.

Och det här känns så bra. Visserligen blir matkostnaderna högre, men det uppvägs till fullo då jag kommer ut från butiken med mina kassar fyllda med ekologiska, rättvisemärkta råvaror och det känns som att jag bär på en liten skatt. Lagar naturlig föda fylld med naturlig näring. Och bygger upp min kropp med precis de näringsämnen min kropp vill ha och är gjord för att använda. Jag känner verkligen inte att jag går miste om nånting utan tvärtom att jag berikas. Rik på kunskap, medvetna val, bra mat och gott samvete.

Mottot:
Kvalitet över kvantitet (och det applicerar jag gärna på hela livet).

[Och oj vad pretentiös och högtravande jag säkert låter nu, men egentligen är det bara intresse och entusiasm som talar.]

Edit: Glömde säga att jag förstås inte är helt rigorös. Undantag när jag äter ute/borta är inga problem, eller om jag bara känner för det en dag. Det viktiga är tankesättet, att hela tiden göra det under omständigheterna bästa valet. Och att tänka på att för varje litet bra val, varje liten måltid blir den totala belastningen mindre (på mig, på världen). Fokusera på allt det som är bra och rätt, och aldrig på det som är sämre eller fel.

5 kommentarer:

 1. Det låter bra och vettigt. Jag skulle behöva ta tag i min kost också, bara för måendet, inte alls för vikten, för den är redan bra.

  SvaraRadera
 2. Du är inte bara seriös, utan tänker en massa själv också! :) Gillar genomtänkta statements, även om jag själv inte riktigt orkar gå så långt som du...Ekologiskt och om möjligt lokalproducerat, det som finns i rättvisemärkt form...men mycket annat hamnar nog i våra inköpskassar också.

  Coolt att försöka undvika allt med innehållsförteckning! Du borde skriva en "Annas mat"!!

  SvaraRadera
 3. @Katarina: Det är synd att det ska vara dyrare och svårt att få tag i många saker ekologiskt och rättvisemärkt, men man får tänka att varje köpt vara gör en liten skillnad i rätt riktning för framtiden.

  Haha, ja en "Annan Annas mat", det vore nåt det! :-) Problemet är väl bara att kosten inte är något statiskt, jag lär, lär om och det kommer nya studier hela tiden, så då får det nog bli en e-bok inkluderande free updates. Och en stackars väldigt förvirrad läsarskara...

  SvaraRadera
 4. Hurra! :) Det här tycker jag är mkt viktigare än att folk ska undvika kolhydrater så mycket de kan. De får gärna äta massor av kolhydrater men det ska vara REN mat! Att sen många kolhydratkällor bidrar till en helt fucked upp omega 3/6-kvot är ju en annan sak.. ;)

  SvaraRadera