fredag 4 februari 2011

11-02-04 - Whiskytryffel

Jag har längtat efter en chokladchock ett tag nu, så idag svängde jag ihop en riktigt mustig, nästan svart tryffelsmet. Äntligen lyckades jag med konsistensen också, den blev perfekt mjukseg och lättarbetad - hemligheten ligger nog i att använda både kokosfett och smör. Som vanligt mätte jag ingenting, så receptet är på en höft.


osaltat smör, runt 100 g
kokosfett, lite mindre mängd än smöret, kanske 75 g
en skvätt grädde (max ½ dl, förmodligen mindre)
100 g choklad 85 % (Lindt)
kakao, kanske 1 dl nånting
vaniljpulver, ½-1 tsk
whisky, 1-2 msk

(Obs. att kokosfettet är ekologiskt och köpt på hälsokosten, då silverpaketet i mataffären numera är härdat och tämligen värdelöst.) Smält smöret och kokosfettet i en kastrull och rör ner grädden då det börjat smälta lite. Se till att allt är riktigt varmt men inte kokande och dra kastrullen från värmen. Bryt ner chokladen i bitar och rör tills det smält. Tillsätt vaniljpulver, whisky och kakao efter smak - jag tog i rejält av alla tre för mycket smak. Rör till en slät, blank smet och häll upp i bakpappersklädd form att stelna i kylen.

Efter ett par timmar tog jag ut tryffeln, skar den i fyrkanter och rullade i kakao med hjälp av två skedar. Voilà och in i kylen igen. Eller tjuvsmaka på en gång...

5 kommentarer:

  1. Gaahh.. godis grisen i mig vaknar..

    SvaraRadera
  2. Åhhhh jag dreglar ju för fullt här. Du får ju inte fresta så där ju! =)

    SvaraRadera
  3. Det där verkar inte helt fel!

    SvaraRadera
  4. Så fiffigt att skära rutor. Själv försöker jag att få dem runda, men det är ett himla kladd!

    Ska skriva upp receptet också för det skiljer sig en aning från mitt.

    Har varit dålig på att läsa så nu ska jag läsa ikapp. Ser att du skrivit så mycket sen jag var här senast. Bla om din diagnos Asberger. Intressant läsning.

    Trevlig helg!
    Anmaja

    SvaraRadera